Dostęp do wysokiej jakości danych jest względnie łatwy, problem polega na zrozumieniu prezentowanych treści. Dlatego w Internecie jest tyle dezinformacji i półprawd. W części przypadków wynika to z chęci przedstawienia trudnych tematów, w sposób uproszczony. Porozmawiamy dziś o kolejnych mitach i faktach z branży fitness. Z reguły po pewnym [...]
Dość często, aby pozostać w formie cały rok, musimy się skupić na odpowiednim odżywianiu, które ma na celu dostarczenie tyle energii, ile jest niezbędne do treningowego progresu, a ogranicza magazynowanie tłuszczu. Jest to niezwykle trudna sztuka. Jednak niekoniecznie musisz szczegółowo codziennie dbać o to, aby nie przesadzić z kaloriami. [...]
Jak się okazuje białko to nie tylko budulec mięśnia czy makroskładnik pomagający szybciej osiągnąć sytość. Białko może również kontrolować ciśnienie krwi. W Boston University przeprowadzono badania, które wykazały, że dorośli spożywający większą ilość białka dziennie (około 100 g) byli o 40% mniej narażeni ryzyko nadciśnienia, niż ci, którzy [...]
W ostatnich latach okazało się, że o wiele większe znaczenie, niż myślano, ma występujący w organizmie stan zapalny. Ma duże znaczenie np. w cukrzycy, chorobach nerek, zapaleniu wątroby, trzustki, chorób naczyniowych, miażdżycy i wielu innych. Markerami stanu zapalnego mogą być cytokiny prozapalne: interleukina 1 (Il-1), interleukina 6 (Il-6), [...]
Glutamina jest głównym substratem dla komórek nabłonka jelita cienkiego, odgrywającym ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych. Podawanie glutaminy ma duże znaczenie dla stanu jelit - wspomaga wzrost błony śluzowej, zwłaszcza w przypadku urazów tego narządu. Podsumowanie Glutamina zapobiega atrofii kosmków jelitowych związanych z wiekiem. Można [...]
Białko w proszku jest wygodne w użyciu, łatwe w przewożeniu, a także bardzo smaczne. Rola białka jako makroskładnika w diecie jest bardzo istotna, dlatego też warto wzbogacić swoją dietę o smakowe białko, ponieważ będzie nam pomocne podczas komponowania naszej diety. Podsumowanie Dieta nie musi być nudna ani niesmaczna. Dlatego warto wprowadzać [...]
Kreatyna i białko serwatkowe są fundamentem suplementacji większości sportowców amatorskich i zawodowych. Przeglądając literaturę fachową, szybko zauważysz, że zarówno kreatyna, jak i WPC (koncentrat białek serwatkowych), są najczęstszym przedmiotem badań naukowych na sportowcach, a ich efektywność jest dowiedziona i nie podlega dyskusji. Co [...]
Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]
Czy w aspekcie odżywek wysokobiałkowych możemy mieć uzasadnione obawy co do ich bezpieczeństwa? Aby w pełni odpowiedzieć na to pytanie, musimy zanurzyć się w ogólną analizę, czym są odżywki wysokobiałkowe, jakie są ich rodzaje oraz omówić w największym skrócie, dlaczego i jak powstają. Z pewnością jednak nie są to produkty otrzymywane sztucznie, [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru tauryny, czyli aminokwasu zawierającego w składzie swojej molekuły atom siarki. Tauryna jest szeroko rozpowszechniona w królestwie zwierząt i występuje w stosunkowo wysokich stężeniach we wszystkich tkankach ssaków i [...]
Odżywka białkowa jest elementem diety, który jest typowo przeznaczony dla osób trenujących, aby uzupełnić niedobory protein w diecie. Osoby, które nie trenują, nie potrzebują takiej podaży białka, jak osoby, które regularnie trenują, stąd zazwyczaj to osoby aktywne korzystają z tego typu preparatów. Wsparcie dla masy mięśniowej Niestety w [...]
L-cytrulina jest popularnym aminokwasem, który często pojawia się w różnych produktach dla sportowców. Dlaczego stosuje się suplementy diety, a nie pokarm? Z tej samej przyczyny, jak w przypadku kreatyny. W 1-1.5 kg świeżego arbuza znajduje się 3 g l-cytruliny (minimalna dawka skuteczna), zaś w 3.3-5 kg arbuzów znajdziemy 10 g l-cytruliny [...]
Jajka są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w [...]
Trening siłowy i progresja są nierozerwalnym elementem zapewniającym przyrosty masy mięśniowej czy też siły. Osoby, które wykonują wielotygodniowe plany, gdzie strategia progresji obciążenia jest ściśle zaplanowana wiedzą, jak ważny jest to element, bez którego osiągnięcie sukcesu nie jest możliwe. Jednak dość często spotykamy się ze stagnacją, [...]
Naukowcy Vasunilashorn S. i wsp. oceniali wpływ stężeń kluczowych hormonów i związków wiązanych ze stresem (kortyzol, epinefryna, noradrenalina), hormonów anabolicznych (IGF-1, DHEA), cytokiny (głównie prozapalnej) IL-6. Postawiono hipotezę, że przewlekły stres psychiczny jest związany z krótszą długością telomerów. Telomery to struktury na [...]
Organizm człowieka nie działa zero-jedynkowo. Nie ma tylko zysków lub samych strat związanych z określonym działaniem. Przykładowo, w krótkim horyzoncie czasowym intensywny trening może zwiększać szansę zachorowania, a patrząc z perspektywy kilku miesięcy, zwiększa odporność na infekcje bakteryjne. Szczególnie istotne są także inne barwniki [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, ukuto nawet termin "progu leucynowego" (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Ogólnie, wg ESAP, przy dawce 75 g glukozy podanej doustnie: stężenie glukozy we krwi powinno wynosić mniej niż 200 [...]
Włączenie do codziennych jadłospisów dodatkowej ilości białka może przynieść wiele korzyści odżywczych. Jest to jeden z najczęściej stosowanych „zabiegów” dietetycznych, kiedy poprawić się chce stosunek beztłuszczowej masy ciała do masy tkanki tłuszczowej, czy wydolność organizmu oraz stan zdrowia przy niektórych schorzeniach. Nie są to jedyne [...]
Mikołajki i Boże Narodzenie to idealne okazje do podarowania bliskim osobom drobnych upominków. W większości domów do paczek trafiały słodycze, jednak coraz częściej prezentami stają się produkty praktyczne i funkcjonalne. Jeśli zastanawiamy się co podarować bliskiemu mężczyźnie, partnerowi, tacie, czy nawet koledze w pracy w tym wyjątkowym dniu, [...]
Redukcja masy ciała jest procesem, który zawsze wiąże się z utratą mięśni oraz rozmaitymi zmianami w profilu hormonalnym. Gdyby nie wiązały się z nią koszty, nie istniałoby błędne koło: zwiększanie masy ciała - redukcja. Co się dzieje, gdy zwiększamy masę ciała? Z reguły ten proces wiąże się z odkładaniem tkanki tłuszczowej, nie istnieją czyste [...]